Ce este

După o serie de controverse legate frecvența demolărilor imobilelor din zone istorice, s-a închegat la Ordinul Arhitectilor Filiala București Grupul de Lucru Patrimoniu. Conform unei evidente simple realizate din surse publice rezultă că în anul 2020 s-au desființat în București cele mai multe construcții în zone construite protejate de după anii ‘90.  

Pornind cu o scrisoare deschisă către Primăria Capitalei, semnată de peste 170 personalități din București și peste 3000 de semnatari online, GLP a creat apoi platforma 112 Patrimoniu, pentru a susține intervenția rapidă în situația agresiunilor pe patrimoniul construit al Bucureștiului. 

În acest sens, platforma 112 Patrimoniu se constituie în forma actuală ca:

  1. Mecanism de sesizare eficientă pentru cetățenii Bucureștiului
  2. Informare rapidă a instituțiilor responsabile (Inspectoratul de Stat in Constructii, Primăria Municipiului București; Direcția de Cultura a Municipiului București, Disciplina in Constructii, Primăriile de sector, Poliția de sector, Garda de Mediu, INP)  asupra situațiilor care prezintă ilegalități în avizare sau execuție.
  3. Răspunsuri la întrebări frecvente despre patrimoniu.
  4. Bază de date pentru studii istorice și relevee.
  5. Statistici actualizate ale intervențiilor semnalate.

Un rezumat în cifre după primele 14 luni.

#151 de sesizări, din care 36 rezolvate.

#5 sancțiuni contravenționale,

#9 dosare penale

#14 dosare de clasare în pregătire

 

Etapa următoare a fost să încercăm să aflăm validitatea documentației/  pieselor administrative folosite pentru aceste demolări. Când ne-am dat seama că unele case fuseseră demolate în ciuda unor  neregularități în autorizația de demolare sau chiar în lipsa acesteia, ne-am hotărât să creăm o platformă proactiva, pe care încercăm să verificăm partea administrativă pusă la dispoziție publicului, că să încercăm să oprim demolări, acolo unde documentația nu este în ordine.

În viitor, ne-am bucura să mergem un pas mai departe și să existe și un impact social de luare de cunoștința legat de importanța de a ne păstra istoria și de a întreține-o.