Platforma 112 Patrimoniu s-a creat după o serie de controverse legate de diverse clădiri de patrimoniu care au fost dărâmate în 2019. Prima acțiune a fost o scrisoare deschisă către primăria orașului, semnată de peste 170 personalități din București și peste 3000 de semnatari în online. Aceasta acțiune a închegat la Ordinul Arhitectilor Filiala București Grupul pentru Patrimoniu, inițiator al acestei platforme de acțiune rapidă, dedicată în principal acțiunilor rapide în situația agresiunilor pe patrimoniul construit al Bucureștiului.
O evidență simplă realizată în cadrul GL Patrimoniu pe ultimii 15 ani, a demonstrat că anul 2020 a fost pentru București anul cu cele mai multe desființări de construcții de patrimoniu de după anii ‘90.
- CE ESTE 112 PATRIMONIU
În acest sens, platforma 112 Patrimoniu se constituie în forma actuală în primul rând ca
- Mecanism de sesizare eficientă pentru orice cetățean al Bucureștiului
- Informare rapidă a instituțiilor din administrațiile responsabile (Inspectoratul de Stat in Constructii, Primăria Municipiului București; Direcția de Cultura a Municipiului București, Garda de Mediu, Disciplina in Constructii, Primăriile de sector, Poliția de sector, INP) asupra acelor situații care prezintă ilegalități în avizare sau execuție
- Informare, responsabilizare și educație pentru patrimoniu
- Statistici actualizate ale intervențiilor semnalate
Dar și ca
-
- Prezentare de articole și știri de Impact media
- Exemple de bune practici
- Bază de date pentru studii istorice și relevee
- Răspunsuri la întrebări frecvente
Etapa următoare a fost să încercăm să aflăm validitatea documentației/ pieselor administrative folosite pentru aceste demolări. Când ne-am dat seama că unele case fuseseră demolate în ciuda unor neregularități în autorizația de demolare sau chiar în lipsa acesteia, ne-am hotărât să creăm o platformă proactiva, pe care încercăm să verificăm partea administrativă pusă la dispoziție publicului, că să încercăm să oprim demolări, acolo unde documentația nu este în ordine.
În viitor, ne-am bucura să mergem un pas mai departe și să existe și un impact social de luare de cunoștința legat de importanța de a ne păstra istoria și de a întreține-o.
Un mic rezumat în cifre cu bilanț după primele 4 luni.
#37 sesizari
#10 răspunsuri > #4 răspunsuri cu lipse/iregularitati
#3 case salvate/ 4 procese incepute
#14 dosare de clasare in pregatire